Monthly Archives: juni 2014

Shkarkoni librin «Fikhu i Agjërimit!

Të nderuar vizitues,

Pasi qe edhe jeni në muajin e agjërimit, ne për ju kemi sjellur librin «Fikhu i Agjërimit» të autorit Dr.Musli Verbani.

Librin mund ta shkarkoni duke shtypur këtu…

 

Me rrespekt

Stafi i QIKSHN-së

Njoftim për aktivitetet gjatë muajit Ramazan 2014

QIKSHN-i të gjithë besimtarëve dhe anëtarësisë ju uron muajin e Kur’anit dhe muajin e agjërimit dhe lut Zotin të ju pranoj agjërimin.

Njoftojmë anëtarët tanë se Bashkësia Islame në Norvegji në mbledhjen e saj të rregulltë të mbajtur më datë 11.05.2014 ku pjesëmarrës ishin komuniteti i imamëve të Këshillit Islamik në Norvegji dhe përfaqësuesit e Bashkësisë Islame në Norvegji, miratuan rezolutën për standardizimin e kohëve të lutjeve për pjesën jugore të Norvegjisë.

Informim për muajin Ramazan 1435/2014

Anëtar i nderuar,

Es-selamu Alejkum we rahmetull-llahi we berekatuhu. Paqa dhe shpëtimi i Allahut qoftë mbi ju.

Ju lajmërojmë se muaji agjërimit “Ramazani “ (sipas parashikimeve) fillon me datë 29.06.2014 (E Diel) dhe mbaron me datën 27.07.2014 ( E Diel)*

Dita e festës së Fitër Bajramit është me datë 28.07.2014 (E Hënë). Namazi i Fitër Bajramit do të falet në ora 06.00 min.*

*Këto data janë sipas parashikimeve të Bashkësis Islame në Norvegji. Për çdo ndryshim që mund të ndodhë do të njoftoheni, nëpërmjet faqës elektronike www.qiksh.no dhe facebook.com/qikshn. Ju lutemi na vizitoni!!!

Urime Natën e Beratit!

Qendra Islamike Kulturore Shqiptare në Norvegji (QIKSHN) ju informon se sonte është «Nata e Beratit», nata kur Libri i Shenjtë Kur’ani ka zbritur nga qielli në formë të plotë.

Sipas kalendarit islam, nata e 12 qershorit, ose nata 14/15 Shaban, shënohet si natë e bekuar e Beratit.

Nata e bekuar e Beratit është nata kur me dijen dhe gjykimin e All-llahut xh.sh. përcaktohen të gjitha çështjet për tërë vitin e ardhshëm. QIKSHN i përgëzon të gjithë besimtarët në vend, diasporë dhe mbarë shoqërinë myslimane për këtë natë të bekuar! Duke e lutur Allahun e Lartësuar që të gjitha lutjet që i bëni për kënaqësi të Tij, tu pranohen. Për hair nata e bekuar e Beratit!.

Debat: Si t’i qasemi radikalizmit në komunitetin tonë?

Radikalizmi i të rinjeve shqiptare dhe angazhimi i tyre në grupe ekstreme, është një fenomen në rritje. Rreth 300 shqiptare thuhet se i janë bashkangjitur grupeve terroriste në Siri, si ISIL dhe Al-Nusra, të cilat kane lidhje më al-Qaiden dhe kane për qellim krijimin e një kalifati islamik.

Radikalizmi në viset shqiptare reflektohet edhe në mesin e diasporës sonë. Vetëm nga Norvegjia i kemi dy shqiptare të vrare ne Siri. Njeri prej tyre është Egzon Avdyli, i cili ishte zëdhënës i grupit ekstrem «Profetens Ummah» dhe i njohur për publikun Norvegjez. Dy shqiptare të tjerë janë arrestuar në Norvegji për planifikim të akteve terroriste se bashku me një somalez.

Këto janë fakte të hidhura, por reale, me te cilat komuniteti ynë në Norvegji duhet te ballafaqohet. Prandaj ne kemi marre iniciativën për një tubim të hapur për të diskutuar se si t’i qasemi rritjes se ekstremizmit ne komunitetin tone dhe si ti reduktojmë konsekuencat negative për imazhin tonë në Norvegji dhe Evropë.

Data: E diele, më 15 qershor 14
Koha: 14:00 deri në 17:00
Vendi:
Albansk Islamsk Kultursenter i Norge
Sverres gate 8, 0652 Oslo

Programi:
14:00 – 14:15 Fjala hyrëse Nuhi Peci, kryetar i Diaspora Prosjekt Gruppen

14:15 – 14:35 Prezantim rreth fenomenit të radikalizmit dhe qasja nga ana e Norvegjisë Sylo Taraku, sekretar gjeneral në LIM

14:35 – 14:55 Prezantim rreth fenomenit të radikalizmit dhe qasja nga ana e Kosovës z. Ilir Dugolli, ambasador i Republikës së Kosovës ne Suedi

14:55 – 15:15 Prezantim rreth fenomenit të radikalizmit dhe qasja nga ana e Maqedonisë z. Enver Abdullahi, ambasador i Republikës së Maqedonisë ne Norvegji

15:15 – 15:30 Pauzë

15:30 – 17:00 Diskutim në panel dhe diskutim i hapur më të pranishmit

Paneli përbehet nga këta persona/institucione:
– ALBANSK ISLAMSK KULTURSENTER I NORGE
– ALBANSK TROSSAMFUNN OG KULTURSENTER I NORGE
– DET ALBANSKE KULTUR OG TROSSAMFUNN I NORGE
– ALBANSK UNGDOM OG STUDENTFORENING

Moderues i diskutimit do të jetë Nuhi Peci dhe Flamur Mavraj.

Ky debat organizohet nga:
Diaspora Prosjekt Gruppen
LIM (Likestilling, Integrering og Mangfold)
Albansk Islamsk Kultursenter i Norge

Mirë se vini!

PIKNIKU VERORË I QIKSHN-së NË EKEBERG TË OSLOS!

Dje  e shtunë 07.06.2014 edhe pse mëngjesi ishte me shi, këshilli  i prindërve i përbër nga: Sadik Bela, Musa Asani, Xhevahir Dema, Nexhat Kaloshi, Metush Bajrami dhe haxhi Florim Sulejmani të cilët kishin bërë pregaditjet për organizimin e piknikut verorë kaloi si është më së miri pasi që edhe koha  u përmirësua.

Në ora 12:00 erdhën pionerët e K.F ”Fortuna” të cilët zhvilluan ndeshjen me nxënësit e shkollës Shqipe ”Naim Frashëri» dhe të shkollës së mësimbesimit ”Urtësia” të QIKSHN-së.

Manifestim i mbarimit të vitit shkollor 2013/14

Në xhamin e QIKSHN-së me datën 01.06.2014 u bë manifestimi i përfundimit të vitit shkollor 2013/14. Manifestimi filloi me leximin e pjesës së Kur’anit të suretul Fatiha nga nxënësi Semir Latifi.  I përcjellur në korr nga të gjithë nxënësit. Pas leximit të Kur’anit, të pranishmit i përshëndeti kryetari QIKSHN-së Fati Abdi.

Programin e pragatitur nga Shkolla Shqipe “Naim Frashëri”  e udhëhoqi mësimdhënësi Imri Trena. Nxënësit e kësaj shkolle recituan  poezi  kushtuar gjuhës shqipe, atdheut dhe familjes. 

Namazi i xhumas në Oslo!

Me datën 30.05.2014, QIKSHN kishte nderin që të ketë mysafir  Hafiz Ibrahim Aliun, imam i  xhamisë së Rinisë në Tetovë. Dita e veçant e javës u pasurue me mysafirin e veçant i cili mbajti një ligjërat para namazit të Xhumasë dhe poashtu edhe Hytbën e xhumas.

Hafizi Ibrahim Aliu gjatë ligjërates së tij u përqëndrua në ardhmërin e diasporës ku vëmendje të posaçme i kushtoj xheneratës së re e cila ka qenë edhe moto e ndërimit të xhamisë së QIKSHN: ”Ardhmëria yte është këtu, ndihmo edhe ti”

Në mes tjerash ai sqaroi ajetin Kur’anor të suretul Bekare: ”Dhe a ishit prezent (dëshmitar) kur Jakubit i erdhë  vdekja ndërsa i pyeti fëmijët e tij: Kë do ta adhuroni pas meje?. E ata iu përgjigjën: Ne do ta adhurojm Zotin tend, Zotin e prindërve dhe gjyshërve tu (të cilët kanë qenë)Ibrahimit Ismailit dhe të Is`hakut, vetëm Zotin Një të Vetëm. Dhe ne atij i dorëzohemi dhe jemi musliman”.

Në xhami ishin prezent mbi 800 xhemat të cilët u ndanë të kënaqur edhe me faljen e namazit nga hafizi  i nderuar me zërin e tij të mrekullueshëm .

QIKSHN  është mirënjohës për këtë vizitë dhe shpreson se vizitat e tilla do të vazhdojn edhe në të ardhmën për ardhmërin e ndritur të përbashkët.

Përfundon viti shkollor për “Departamentin e motrës muslimane“ në QIKSHN

Departamenti i motrës muslimane në kuadër të QIKSHN sivjet kishte një sërë  aktivitetesh, prej atyre aktiviteteve vlen te veçohet pregaditja e ushqimit për tribunen  e natës se “Israsë dhe Miraxhit” dhe posaçërisht pregaditjen e ushqimeve tradicionale për festen Kombëtare të Norvegjisë, 17 Majit.

Ktheu në krye të faqesKtheu në krye të faqes

Festat e ardhëshme

Kalendari

mai 2017
mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag søndag
01.05.2017

Kategori: Festat shtetëroreArbeidernes dag

Arbeidernes dag
02.05.2017 03.05.2017 04.05.2017 05.05.2017 06.05.2017 07.05.2017
08.05.2017

Kategori: GeneralFrigjøringsdagen 1945

Frigjøringsdagen 1945
09.05.2017 10.05.2017 11.05.2017 12.05.2017 13.05.2017 14.05.2017

Kategori: Festat islame14/15 Shab'an 1438 H - Lejl. Berat

14/15 Shab'an 1438 H - Lejl. Berat
15.05.2017

Kategori: Festat islame14/15 Shab'an 1438 H - Lejl. Berat

14/15 Shab'an 1438 H - Lejl. Berat
16.05.2017 17.05.2017

Kategori: Festat shtetëroreGrunnlovsdagen

Grunnlovsdagen
18.05.2017 19.05.2017 20.05.2017 21.05.2017
22.05.2017 23.05.2017 24.05.2017 25.05.2017

Kategori: GeneralFull måne - [Hëna e plotë]

Full måne - [Hëna e plotë]

Kategori: Festat shtetëroreKristi Himmelfartsdag

Kristi Himmelfartsdag
26.05.2017 27.05.2017

Kategori: Festat islame01. Ramazan 1438 H - Fillimi i Agjërimit

01. Ramazan 1438 H - Fillimi i Agjërimit
28.05.2017
29.05.2017 30.05.2017 31.05.2017 01.06.2017 02.06.2017 03.06.2017

Kategori: GeneralPinseaften

Pinseaften
04.06.2017

Kategori: Festat shtetërore1. pinsedag

1. pinsedag

Festat e ditës së sotshme

  • , 01.05.2017 – Arbeidernes dag

Festat e ardhëshme

  • , 23.04.2017 – 26/27. Rexheb 1438 H - Lej. Miraxh
  • , 26.04.2017 – Full måne - [Hëna e plotë]
  • , 28.04.2017 – 01. Shab'an 1438 H
  • , 01.05.2017 – Arbeidernes dag
  • , 08.05.2017 – Frigjøringsdagen 1945
  • , 14.05.2017 – 14/15 Shab'an 1438 H - Lejl. Berat
  • , 17.05.2017 – Grunnlovsdagen
  • , 25.05.2017 – Full måne - [Hëna e plotë]
  • , 25.05.2017 – Kristi Himmelfartsdag