Category Archives: Lajme

Urime 10 vjetorin e pavarsis Kosovë!

17 Shkurti

Ditë e «bardhe agoi për ne. 
Për ketë komb, e për ketë dhe. 
Tija lamë vuajtjet, ‘historisë, 
faqe t ‘mbarë, sot kemi nisë! 
Na erdhe ditë e pavarësisë! 

Lumë si ne. q ‘ka pritem sot, 
rrëkajë me gjak, e la me lot! 
Fat, kjo ditë, na banë me u gëzu, 
qindra vjet kemi luftu. 
Mos dhentë «Zoti me u harru»! 

Gjithandej o ju shqiptarë! 
Një uratë, për ditë te mbarë! 
për gjak shqipeje, nder damarë! 
Me kismet n ‘bashkim kombëtarë! 

Qeshni o pllaja, fusha kodra, 
«bjerë lahutë, e ju o lodra! 
Kombi jonë nuk shuhet kurrë, 
se kem shqipen, mbi flamur, 
Kjo ditë shkurti, shtatëmbëdhjetë, 
«qoftë bekue, jetë me jetë»! 
Por një gjë e kem nga t ‘paret, 
«mos harro gjakun e varret»! 
Se askush te ndamë, s’na donë»! 
gjama, brezat na i mallkon! 
S’do ketë kush, se q ‘ka këndon.

Autor: Sahit Shala

Print Friendly, PDF & Email

QIKSHN ju fton në aktivitet dimëror!

QIKSHN ju fton në aktivitet dimëror të gjithë fëmijët dhe të rriturit (gra dhe burra) që kan dëshir dhe kohë që të marrin pjesë në aktivitetin dimëror të rradhës.

Vendtakimi: Tøyenparken (shiqo shenjën QIKSHN)

Dita: E Shtunë | Data: 27.01.2018 | Ora: 10.00 – 12.00

Të gjithë duhet të marrin me vete veglat për rrëshqitje dhe rroba të ngrohta.

Pas orës 12.00 të gjithë do të shkojmë bashkarisht në xhami në Sverres gate 8 për tu ngrohur ku edhe do të shërbehet kafe, kakao, soki dhe kolaqa (boller).

Merni me vete dhe ndonjë shokun/shoqen tuaj dhe ejani që të argëtohemi së bashku.

Ju mirëpresim të gjithve!

Print Friendly, PDF & Email

Vizitë për në Umrah!

Të nderuar anëtarë të QIKSHN’së,

I informojmë të gjithë anëtarët e QIKSHN’së që kan vendosur të udhtojnë për vendet e shenjta për të kryer – Umrah.

Sipas rregullave të reja Ambasada e Shteteve Arabe tash kërkon nga secili person që dëshiron të udhtojë për në Shtetet Arabe e ka patjetër që të siguroj vërtetim (attest) në gjuhën angleze nga qendra fetare (xhamia) ku personi është anëtarë që konfirmon se a i takon personi fesë islame apo jo.

Ditëve të fundit ka pasur shumë kërkesa për vërtetime të tilla dhe ne jemi munduar të bëjme¨të pamundshmen për t’ju siguruar anëtarë tane një vërtetim të tille.

Ne i lusim të gjithë atyre që kan vendos të udhtojnë për në Shtetet Arabe për te kryer Umrah që të na drejtohen në telefon 974 66 371 nga ora 16.00 – 18.00 ose të na shkruani e-post në adresën [email protected] që të mundemi t’ju sigurojmë vërtetimet sa më shpejte që të jetë e mundur.

Pa një vërtetim të tille Ambasada e Shteteve Arabe nuk do t’ju lëshon vizën për Umrah, prandaj na kontaktoni me kohë dhe mos prisni momentin e fundit.

Të gjithë atyre që ju nevojitet një vërtetim i tille, qendra jone do t’ua dërgohen vërtetimi në post pasi që dokumenti duhet të jetë origjinal. Kopje nuk pranohet.

Me respekt,
Kryesia e QIKSHN’së

Print Friendly, PDF & Email

Urime nata e mirë e Mevludit (Ditëlindjes së Muhamedit s.a.s.)!

Nata e mirë e Mevludit

Të gjithë kombet e popujt e ndryshëm, sipas rastit e vendit, festojnë ditëlindjen e njerëzve të tyre me zë, të dalluar për vepra trimërie, bamirësie, letrare, filozofike e shkencore, duke i shërbyer jo vetëm kombeve përkatëse, por edhe mbarë njerëzimit. Këta njerëz të mëdhenj, jo vetëm i kanë sjellë dobi e përfitim popujve të ndryshëm, por bëhen më vonë shembuj për brezat e ardhshëm që të shkelin në gjurmët e tyre. Po, nëse ka një ngjarje, e cila mund të shkaktojë me të vërtetë gëzim dhe pjesëmarrje të përbotshme, ajo është pa dyshim, lindja e Profetit të bekuar, Muhamed Mustafasë. Ai i solli mbarë botës mesazhin e paqes dhe harmonisë në atë kohë, kur ajo botë kishte nevojën më të madhe për të.

Fjala “mevlud” do të thotë lindje, i lindur, ditëlindje, jetëshkrim. Është fjala për vulën e profetëve, Hz. Muhamed (s.a.s.). Mëngjesi i asaj nate u bë i begatë sepse kishte lindur një ditë krejt e re, ishte hapur një periudhë drite për njerëzimin. Natën kur lindi Profeti, në pallatin e Kisras, perandorit të Iranit, janë shembur katërmbëdhjetë kolona, liqeni i shenjtëruar dhe shumë i njohur i quajtur Save u tha menjëherë, zjarri i pashuar qysh prej njëmijë viteve i zoroastrianëve është shuar dhe disa ngjarje të tjera interesante kanë ndodhur në botë. Të gjitha këto janë komentuar si shenja se në të ardhmen zjarri i mohimit dhe hipokrizisë do të shuhej me duart e Profetit, se do të përhapeshin drejtësia dhe virtytshmëria.

Kjo natë, domethënë kjo lindje është një favor i Allahut për të gjithë njerëzimin. Zoti ynë i Lartë urdhëron kështu në Kur’an:

“…Duke iu dërguar njerëzve, nga mesi i tyre, një profet që t’u këndojë ajetet e Allahut, t’i pastrojë, t’u mësojë librin dhe urtësinë, Allahu u ka bërë një dhuratë të madhe besimtarëve!” (El-Imran, 164)   “…Ne të dërguam ty si mëshirë për botët!..” (El-Enbija, 107)

Fjala “mevlud” ka dhe kuptimin e festës fetare të myslimanëve në përvjetorin e lindjes së pejgamberit Muhamed (s.a.s.). Dhe prej saj kanë lindur shprehjet nata e mevludit, këndoj mevlud, ju ftoj për mevlud, etj. Me kërë rast organizohet ceremoni fetare festive popullore. Kjo festë jubilare kremtohet në mbarë botën myslimane në mënyrë të shkëlqyeshme. Në këtë ditë madhështore organizohen biseda dhe kumtesa rreth jetës së ndritshme të Muhamedit (a.s.), zhvillohen tubime e takime duke trajtuar probleme rreth personalitetit të të dërguarit të Zotit (xh.sh.), këndohen ajete të Kur’anit Fisnik, lirika fetare të quajtura ilahi, si dhe këndohen nga secili popull në gjuhën e vet poezitë liriko-epike të quajtura “Mevlud”, duke përzgjedhur ata që e kanë zërin e bukur dhe melodioz. Edhe këtu në Shqipëri të mëdhenj e të vegjël, të gjithë myslimanët mblidhen bashkë për të kremtuar këtë festë ndërkombëtare të ditëlindjes së Profetit me anë të aktiviteteve të ndryshme kulturore dhe ceremonive të mevludit, duke rënë në salavat dhe duke u lutur për Profetin për paqe e mëshirë.

Ndërkaq duhet të përmendim se festimi dhe përkujtimi i këtij përvjetori, i kësaj ngjarjeje të shënuar për të gjithë myslimanët, nuk është domosdoshmëri fetare. Ky eveniment mbeti një vepër e mirë dhe e dobishme për mbarë besimtarët myslimanë, duke qenë se na kujton të Dërguarin e Allahut dhe na e forcon lidhjen me të. Rreth kësaj në një hadith që e transmeton Abdullah Ibn Mes’ud thuhet: “Atë që myslimanët e shohin se është vepër e mirë, që duhet të bëhet, do të konsiderohet e mirë edhe tek Allahu, edhe atë që myslimanët e shohin të keqe, që nuk duhet të bëhet, edhe tek Allahu konsiderohet e keqe” (Ahmed). Duke u nisur nga ky hadith dhe të tjerë të ngjashëm me këtë, themi se festimi i mevludit është një vepër e mirë, që sjell shumë dobi dhe efekte të mira për besimtarët myslimanë. Duke marrë pjesë në evenimente të tilla, ku pjesëmarrja e myslimanëve është tepër e madhe, është arritur që njerëzit jo vetëm kanë shtuar njohuritë rreth fesë Islame, jetës dhe veprës së pejgamberit të fundit, por me kohë kanë frekuentuar edhe xhamitë për të kryer adhurimet obliguese.

Këndimi i Mevludit duhet të ketë për qëllim kujtimin e Profetit dhe përjetimin e ndjenjave të dashurisë dhe respektit për të si rob dhe i dërguar i Allahut. Në kohën tonë ka marrë një formë shumë të përhapur këndimi i Mevludit me pretekste të ndryshme. Në të vërtetë, kjo është një gjë e mirë. Nuk ka dyshim se për ne është e mirë dhe e bukur çdo gjë që do të na e kujtonte e do ta bënte që ta donim Pejgamberin tonë. Mirëpo, në zhvillimet që ka pësuar kuptimi mbi këtë ceremoni përkujtimore si dhe praktika e saj, vihen re koncepte e qëndrime të skajshme e të padrejta. Në njërën anë, është gabim që Mevludi, duke e kapërcyer përmbajtjen dhe kuptimin e tij si ceremoni përkujtimore, të shndërrohet në një formë adhurimi. Në anën tjetër, është gabim edhe mohimi kategorik i Mevludit duke e quajtur risi (bid’at). Nëse në një drejtim janë bërë gabime, ato duhen rregulluar pa shkaktuar çorientim në drejtime të tjera. E rëndësishme është që të bëhen vlerësimet dhe rregullimet e duhura nga njerëzit dhe organet kompetente të fesë.

Për shekuj me radhë ne nuk e kemi respektuar Profetin aq sa e meriton dhe nuk mund t’ia festojmë siç duhet një ditëlindje, një javë apo një muaj të dedikuar vetëm kësaj lindjeje të bekuar. Kjo nuk do të jetë e mjaftueshme edhe sikur ta bëjmë për vite me radhë, megjithatë, “një mbret sillet ashtu siç i takon një mbreti dhe një shërbyes kryen punën e tij prej shërbëtori.” Prandaj, ne duhet të bëjmë çfarë të mundemi në këtë drejtim, çfarëdo që është brenda mundësive tona duke thënë: “më mirë kaq se asgjë.”

Rreth tekstit të Mevludit

Ceremonitë e para përkujtimore të quajtura “Mevlud” ndeshen për herë të parë në Egjipt, ndërsa në shtetin Osman ceremonitë e Mevludit kanë filluar të praktikohen pas periudhës së Muratit II.

Sipas mendimit të njëzëshëm të autoriteteve myslimanë, mevludi i parë është shkruar në gjuhën arabe në kohën e Ebu Said Muzaferudin Kokboriut, i cili vdiq më 1233 në Erbil. Ndërsa tekstin e mevludit, një poemë e gjatë 800 vargëshe në gjuhën turke, e përpiloi poeti i shquar turk Sulejman Çelebiu me titull “Vesiletu’n-Nexhat” (Shkaku i shpëtimit), të cilën e pati përfunduar në vitin 1409 në Bursa. Mevludi bën fjalë për jetën e pejgamberit tonë plot ndjenja dashurie e respekti me një shprehje shumë të sinqertë e intime. Ai përmban nëntema të tilla si nderi që i solli botës Pejgamberi (a.s.) me lindjen e tij, ardhja e profetësisë, ngjarja e Miraxhit, shpërngulja në botën tjetër etj., si dhe pjesë me lavdërime për të, përgjërime dhe lutje. Në këtë kontekst, Mevludi ka një vlerë që nuk mund të krahasohet kurrë me asnjë poemë tjetër në botë. Greku Homer, Francezi La Fonten, Anglezi Shekspir, Gjermani Gëte, Rusi Pushkin; asnjë nga veprat e këtyre poetëve nuk është recituar më shumë se Mevludi Sherif.

Hartimi i mevludeve në gjuhën shqipe ka një traditë të hershme mbi 250 vjeçare, ku njihen mbi 15 autorë. Mevludet e para në gjuhën shqipe nisin me Mevludin e parë të Hasan Zyko Kamberit, e vazhdojnë deri në ditët tona. Më 1878 Hafiz Ali Riza Ulqinaku bëri një përkthim të përsosur të Mevludit të Sulejman Çelebiut. Ky nuk ishte vetëm një përkthim nga Mevludi në fjalë, por edhe një përshtatje famoze në poezinë epike shqiptare.

Mevludet e para në gjuhën shqipe kanë qenë të shkruara me alfabetin turko-arab e më vonë në alfabetin shqip. (Mevludi në Shqipëri këndohej në gjuhën turke dhe sipas zakonit lutjet bëheshin në gjuhën arabe). Këto mevlude kanë qenë përkthime, përshtatje dhe origjinale, si dhe kanë përfshirë të gjitha zonat e Shqipërisë, trojet shqiptare dhe diasporën. Në gjuhën shqipe sot mund të numërojmë më shumë se njëzet Mevlude të botuara në kohë të ndryshme, të cilat janë trajtuar edhe në veprën “Mevludet në gjuhën shqipe” të autorëve Faik Luli dhe Islam Dizdari.

Mevludet në gjuhën shqipe kanë pasur përhapjen e tyre në zona të ndryshme. Shumë prej tyre janë ribotuar disa herë në Shqipëri, në Kosovë, në Mal të Zi, në Maqedoni, në Turqi, në Amerikë, Belgjikë e kudo ku ka shqiptarë. Nga Mevludet më të njohura të autorëve shqiptarë mund të veçojmë Mevludet e Hafiz Ali Ulqinakut, Hafiz Ali Korçës, Fahrudin Osmanit, Hafiz Abdullah Zemblakut dhe Tahir Efendi Popovës.

Mevludi, një vepër e cila i prezantoi botës poemën më të recituar në botë, është e rëndësishme sepse pasqyron në mënyrë objektive ndjenjat fetare të shoqërisë myslimane. Shpresojmë që vepra të tilla të rrënjosura në kulturën e popullit tonë do të ndihmojnë ata që duan të dinë rreth Islamit, të kuptojnë botën e brendshme të myslimanëve, dashurinë që ata ushqejnë për Profetin dhe lidhjet shpirtërore midis tyre dhe atij në mënyrë korrekte.

Disa vargje nga Mevludi i Hafiz Ali Korçës:

Në emër të Allahut, Mëshiruesit, Mëshirëbërësit!

Për nder të Muhamedit mos kurse rahmetin,

na dhuro neve o Zot bukurinë e xhenetit.

Sado faje të kemi shpresën nuk e presim,

Zot i madh prej Teje shumë mëshirë presim.

Madhështia Jote na jep shumë shpresë,

mëshira që ke, nuk na lë pa pjesë.

Nëse na i fal gabimet tregona bukurinë,

nëse na përzë, prapë tek Ti ne vijmë.

Me zemër të djegur Allah të thërresim,

me Allah në gojë Zot, edhe kur të vdesim!

Huazuar nga zaniinalte.al

Print Friendly, PDF & Email

Shënohet 28 Nëntori – Dita e flamurit kombëtar edhe në Oslo!

Ky vikend u përmbyll sot me kremtimin e festës së 28 Nëntorit – Ditës së flamurit kombëtar shqiptarë me nxënësit e shkollës shqipe «Naim Frashëri» dhe shkollës së mësim-besimit islam «Urtësia».

Këta nxënës që vijojnë mësimet në gjuhën shqipe dhe mësim-besimin islam janë të mrekullueshëm dhe sot në programin solemn e treguan talentin e tyre, duke recituar e kënduar për më të dashurin atëdhe, për gjuhën e ëmbël shqipe, për gjithë ata trima që dhanë gjithëçka për pavarësinë që ne sot e gëzojmë dhe për flamurin kombëtar shqiptarë.

Falënderim të pa zavëndësueshëm, kanë prindërit që nuk kursejnë aspak të dielave për t`i sjell këta bukurosh e bukuroshe në shkollë dhe shpresojmë se në një të ardhmë me të afërt ky numër të shtohet edhe me shumë dhe festat e rradhës ti bëjmë më spektaktulare së bashku me QIKSHN-në, Shkollën Shqipe » Naim Frashëri», Shkollën e mësim-besimit «Urtësia», Shoqatën Rilindja dhe Radio Rilindjën.

Rrespekte për mësuesit Rexhep Kurtishi, Imri Trena, Mustaf Ibrahimaj, Fatmir Shabani, Ermize Shabani, Enkela Rrokaj dhe Aziz Ajrulahi për një punë të mrekullueshme dhe profesionale që janë duke bërë në edukimin dhe arsimimin e nxënësve në frymën kombëtare.

Rrespekt edhe për veteranin e shkollës shqipe i cili është edhe një ndër themeluesit e kesaj shkolle z.Tahiz Haziri, i cili nuk i ndahet ende kesaj shkolle dhe kolegeve të tij.

Gjithashtu falënderim meritojne edhe mësues të tjerë të shkollës shqipe që ishin pjesë e kësaj shkolle sikurse qe ishin, znj.Nexhmije Mazrekaj, Fikrije Bylykbashi, Luljeta Halitaj, etj.

Urime 28 Nëntori të gjithë shqipëtarëve kudo që gjinden!

Fotografit dhe videon nga ky manifestim mund të ndiqni në profilin tonë në Facebook. Për të shiquar fotot shtypi këtu….

 

Print Friendly, PDF & Email
Ktheu në krye të faqesKtheu në krye të faqes

Festat e ardhëshme

Kalendari

< 2018 >
Februar
MaTiOnToFr
   1234
567891011
 • Hele dagen
  11-02-2018

  No additional detail for this event.

12131415
 • Hele dagen
  15-02-2018

  No additional detail for this event.

161718
19
 • Hele dagen
  19-02-2018-23-02-2018

  No additional detail for this event.

202122232425
262728    

Festat e ardhëshme

< 2018 >
Februar
 • 11

  Hele dagen
  11-02-2018

  No additional detail for this event.

 • 15

  Hele dagen
  15-02-2018

  No additional detail for this event.

 • 17

  Hele dagen
  17-02-2018

  No additional detail for this event.

 • 17

  Hele dagen
  17-02-2018

  No additional detail for this event.

 • 19

  Hele dagen
  19-02-2018-23-02-2018

  No additional detail for this event.