Historiku

Dita e themelimit të Shkollës Shqipe në Oslo, 14 janar 1995

E diel, 30 Janar 2011 14:51 administratori
Shtyp pdf

Iniciativa për hapjen e një shkolle gjuhën shqipe u muar kuvendin e formimit LASH’it, me emrin Shkolla Shqipe e mësimit plotësues "Naim Frasheri" me seli Oslo.

Nismëtarët e këtij organizimi ishin: Tahir Haziri, Rexhep Kurtishi, Teuta Zeka, Lulejta Kermeni-Halitaj, Ramush Zharku, Bajram Gega dhe Bujar Zhuri. këtë vazhdimësi këtij grupi iu bashkëngjiten prindër, arsimtarë, aktivistë ndryshëm si Hasan Ramadani, Rexhep Ziberi, Abdylaziz Aqimi, Muhamet Aqimi, Dear Sahit Ramadani, Adem Rustemi, Enver Qamili, Fetah Osmani , Ramiz Mustafa dhe Ekrem Hyseni.

Qëllimi i themelimit një shkolle qëndronte faktin se Ministria e arsimit asaj kohe , cilën e kryesonte z. Muhamet Bicaj, lëshoi qarkullim një fletë udhëzim nënshkruar nga Meriman Braha, ku thuhej se mësimi plotësues diasporë, duhej përfshij gjithë fëmijët e trojeve shqiptare.

mësim plotësues fëmijët do kenë mundësi mësojnë për shkrim lexim gjuhën e tyre amtare. mësojnë për natyrën, njihen me trojet shqiptare , me parët e tyre, me doket, zakonet, traditat dhe kulturën e tyre.

Po kështu fëmijët do kenë mundësinë kaliten dhe jenë zot e vetës duke bartur një bagazh pasur gjithë kulturor. gjitha këto mund arrihen me mësimin plotësues me dy deri katër orë javë, aq sa ishte e paraparë .

Shkollës iu dha një përkrahje e mirë, kështu puna procesin mësimor filloj marrë rrugë mbarë. Sidomos me angazhimin e punonjësve tjerë si: Imri Trena, i cili është mësues aktual, pastaj Igballe Dullovci, Vjollca Kerleshi, Fikrije BylykbashiAntigona Qena, Nexhmije Mazrekaj, Hysni Llapi, Shaip Istogu, Afrim Gashi, Emine Gashi, Musa Tahiri, Blerim Rexhepi, Abedin Osmani, Shqipe Musliu, Elizabete Nitaj, Hajdar Loku, Kastriot Nura dhe Avdullah Demiri. Shumica e tyre punuan me nxënës shkollimit mesëm paralelet e gjimnazit cilat numëronin rreth 60 nxënës, 34 kanë mbaruar klasat e mbetura gjysmë ndërpritura Kosovë për shkak okupatorit serb.

shkollë, përveç mësimit plotësues, zhvilloheshin edhe aktivitete tjera kulturore. Qëllimi i hapjes shkollës u i njohur për banorët shqiptarë këtu Oslo. Një grup veprimtarësh, aktivist, intelektual me profile ndryshme filluan ta ndihmojnë shkollën si materialisht ashtu dhe me përkthime dokumentacionit zyrtarë.

Shkollën e përkrahën mënyrat nga ndryshmet me qëllim kontribuonin sadopak për kombin.

Këta ishin Nufri Leka, Afrim Gashi, Muhamet Jahmurati, Isa Thaqi, Kadri Meha, Gesim Haklaj, Ramadan Kovaci, Isuf Kastrati, Nazim Idrizi dhe Osman Disha.

Është i 15'ti vit bankat e kësaj shkolle mësimit plotësues Oslo, mësojnë gjuhën amtare bukuren kombëtare dhjetëra e qindra nxënës nga gjitha trevat shqiptare. Ne rrafshin e mësimit gjuhës e kulturës shqipe, është bërë e mundur nxënësit mërgim ta duan edhe shumë Atdheun dhe gjuhën e tyre.

Gjatë kësaj periudhe 15 vjeçare përcjelljes procesit mësimor kemi pasur rastin nxënësit, duke u deklaruar shprehin dhe përshkruajnë raportin mes mësuesit dhe nxënësit, duke i pasqyruar përjetimet e tyre, kohën dhe mënyrën e zhvillimit aktiviteteve arsimore Oslo Norvegjisë. Shumica e nxënësve kësaj shkolle janë duke treguar angazhim duhur me gjithë vullnetin kanë për mësim gjuhën shqipe mënyrë mos ndalen mësuari deri përvetësimin e gjuhës amtare si gjuhë nënës. Këta fëmijë shprehin emocionet dhe nostalgjinë e tyre për trojet shqiptare, për traditat dhe kulturën, për afërmit dhe farefisin, për Atdheun e tyre.

Ne shkollën e mësimit plotësues ”Naim Frashëri” Oslo kanë punuar një numër i konsideruar mësim dhënësish me profile ndryshme shkollimi, mirëpo bazë  kohëzgjatjes, kualitetit dhe rezultateve punës, dhe punës tyre baza humanitare kemi dalluar këta mësues: Rexhep Kurtishi, Imri Trena dhe Ramush Zharku.


Shkollës shqipe Oslo, iu bashkëngjiten dhe aktivist tjerë kulturës shqipe si: Maliq Krasniqi, Skënder e Shengyle Osmani, Adem Bakiu, Leonora Troni , Megjide Troni, Imer Halitaj , Hysen Berisha , Rexhep Shehu, Metush Bajrami , Agron Ramadani , Xhevat Quka, Daut Tahiri dhe Sabedin Shabani.


këtë kuadër vepronte edhe grupi i valleve : Feride Krasniqi, Arjeta Ramadani, Albana Berisha , Ilire Ramadani, Njomza Haziri, Vildane Zharku, Vjollca Krasniqi, Filloret Berisha, Asllan Krasniqi, Arben Krasniqi, Mimoza Bruti, Ermira Halimi dhe Adelina Thaqi.

Duke i falënderuar gjithë angazhuarit, lirshëm mund themi se shkolla shqipe e mësimit plotësues Oslo, mori formën e duhur dhe se numri i nxënësve u shtua dukshëm. Prej fillimit parë vitit 1995 e deri 2004 numri i nxënëseve sillej rreth 65-108. vitin  2004 u një rënie e dukshme e numrit nxënësve shkollën shqipe. vitin shkollor 2009/2010 numri i nxënësve arriti 60. Edhe vitin shkollor 2010/2011 numri i nxënësve arrin 60.

Falënderojmë gjithë mësuesit kanë kontribuar dhe këta janë ende duke kontribuar detyrën e shenjtë mësimdhënies. Po e them këtë se gjithë fëmijët vijojnë mësimin plotësues do ta njohin gjuhën e tyre amtare. Këta fëmijë nuk do ta harrojnë kurrë atdheun e tyre , nuk do harrojnë kombin, nuk do mund ti harrojnë traditat dhe nuk do asimilohen pavarësisht integrimit vendin nikoqir. 

Përditësue ( E diel, 18 Dhetor 2011 13:42 )
 

Hyni brëndaVizitues

040156
SotSot7
DjeDje46
Kësaj javeKësaj jave53
Këtë muajKëtë muaj932
GjithsejtGjithsejt40156