Namazi i udhëtarit

Nga sa rekate duhet t’i falë mysafiri farzet? Mysafiri çdo namaz që i ka katër rekat, i falë vetëm nga dy rekat, si drekën, iqindinë dhe jacinë, ndërsa akshamin dhe sabahun i falë ashtu siç janë, pa i shkurtuar rekatet. Sunnetet dhe nafilet (namazet vullnetare) nuk shkurtohen, edhe pse jemi mysafir.

Kur konsiderohet udhëtari mysafir? Njeriu konsiderohet mysafir, kur vendos të marrë një rrugë të gjatë së paku tri ditë udhëtim si këmbësor, që është paraparë në këtë kohë afër 81km. Nuk ka ndryshim në vendimin e sheriatit nëse këtë rrugë e kalon me ndonjë mjet të shpejtë për një kohë të shkurtë. Namazi i mysafirit fillon të shkurtohet posa të largohet nga qyteti a lagjja e tij.

Kur konsiderohet mysafiri vendas (mukijm)? Njeriu konsiderohet si vendas, kur vendos të qëndrojë në vendin për nga ka udhëtuar së paku 15 ditë e më shumë. Nëse vendos të qëndrojë 14 ditë e më pakë, ai njeri ende konsiderohet si mysafir, dhe posa të kthehet në shtëpinë e vet, konsiderohet vendas.

Mysafiri a mund të del imam? Mysafiri mund të bëhet imam i mysafirëve dhe i vendasve, por duhet treguar vendasve se është mysafir dhe se e shkurton namazin që xhemati vendas ta vazhdojë namazin. Kjo vërtetohet me shembullin e Pejgamberit a.s. i cili i ka falur banorët e Mekës vitin e çlirimit të saj; pasi i fali dy rekat u drejtua nga mekasit, duke u thënë : «Vazhdoni (namazin) o mekas se unë jam udhëtar».

VENDIME TË SHERIATIT RRETH MYSAFIRIT

1. Ata të cilët e vazhdojnë namazin pas imamit mysafir, nuk duhet të këndojnë në rekatin e tretë dhe të katërtin, por, të qëndrojnë në heshtje, sikur të jenë me imam.

2. Lejohet që mysafiri të falet pas imamit vendas (mukijm) me kusht që ta vazhdojë namazin katër rekat sikurse vendasi.

3. Kujt i kalon koha e namazit duke qenë mysafir, ai njeri namazin do ta bëjë kaza ashtu si i ka kaluar mysafir dy rekate nëse është namazi i drekës ose i jacisë.

4. Gjithashtu konsiderohet si mysafir, nëse shpërngulet nga vendlindja në një vend tjetër, dhe kur të kthehet në vendlindje një kohë të shkurt ai është mysafir.

Print Friendly, PDF & Email
Ktheu në krye të faqesKtheu në krye të faqes

Festat e ardhëshme

Kalendari

oktober 2017
mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag søndag
25.09.2017 26.09.2017 27.09.2017 28.09.2017 29.09.2017 30.09.2017

Kategori: Festat islame10. Muharrem 1439 H - Dita e Ashureve

10. Muharrem 1439 H - Dita e Ashureve
01.10.2017
02.10.2017 03.10.2017 04.10.2017 05.10.2017 06.10.2017 07.10.2017 08.10.2017
09.10.2017 10.10.2017 11.10.2017 12.10.2017 13.10.2017 14.10.2017 15.10.2017
16.10.2017 17.10.2017 18.10.2017 19.10.2017

Kategori: GeneralFull måne - [Hëna e plotë]

Full måne - [Hëna e plotë]
20.10.2017 21.10.2017

Kategori: Festat islame01. Safer 1439 H

01. Safer 1439 H
22.10.2017
23.10.2017 24.10.2017 25.10.2017 26.10.2017 27.10.2017 28.10.2017 29.10.2017

Kategori: GeneralVintertid - [Ndrimi i orës - Koha dimërore]

Vintertid - [Ndrimi i orës - Koha dimërore]
30.10.2017 31.10.2017 01.11.2017 02.11.2017 03.11.2017 04.11.2017 05.11.2017

Festat e ardhëshme

  • , 21.09.2017 – 01. Muharrem 1439 H - Viti i Ri i Hixhretit
  • , 22.09.2017 – Høst - [Vjeshta]
  • , 30.09.2017 – 10. Muharrem 1439 H - Dita e Ashureve
  • , 19.10.2017 – Full måne - [Hëna e plotë]
  • , 21.10.2017 – 01. Safer 1439 H
  • , 29.10.2017 – Vintertid - [Ndrimi i orës - Koha dimërore]
  • , 18.11.2017 – Full måne - [Hëna e plotë]
  • , 19.11.2017 – 01. Rebiul-Evvel 1439 H
  • , 28.11.2017 – Pavarësia e Shqipërisë
  • , 30.11.2017 – 12. Rebiul-Evvel 1439 H - Mevludi